Vajcia a káva môžu spôsobiť až smrť a keď si nedáte pravítko za tričko, počítajte so skoliózou. Kde vôbec vznikli fámy, ktoré vyvrátilo hneď niekoľko výskumov?
Odmalička počúvame množstvo dobre mienených rád, ktoré sa nám dostali pod kožu natoľko, že im veríme. Prebuďte sa. Doba sa mení a čo platilo včera, je dnes dávno prekonané.
Len jedno vajce týždenne. Viac vás zabije!
Celé desaťročia boli vajcia štátnym nepriateľom číslo jedna pre naše zdravie. Hovorilo sa, že vzhľadom na vysoký obsah cholesterolu (220 mg) predstavujú nebezpečenstvo pre náš kardiovaskulárny systém. Verilo sa, že by sa v srdci a cievach cholesterol usadzoval, čo by mohlo viesť k infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Po preskúmaní všetkých faktov už americkí odborníci z univerzity v Yale nevidia žiadny dôvod na to nás pred cholesterolom v strave varovať. Väčšinu cholesterolu produkuje telo beztak samo. Keď sa mu dodá ďalšou stravou, naskočí ochranný mechanizmus a vlastná produkcia cholesterolu sa zníži.
Krivý chrbát, keď nebudete sedieť podľa pravítka
Tiež ste celé detstvo museli počúvať, že budete mať krivý chrbát, keď si na stoličke pohoviete? Pritom je to naopak. Ideálne držanie tela v sede vyzerá tak, že nohy zostávajú na zemi a chrbtica je opretá dozadu v uhle 130 stupňov – teda napoly medzi sedom a lehom. Tak sa uvoľnia platničky a bedrová chrbtica. Vďaka flexibilnému operadlu väčšiny kancelárskych stoličiek môžete v práci túto polohu zaujať úplne jednoducho. A keď sa občas zdvihnete, pretiahnete a prejdete, bude váš chrbát v pohode.
Infarkt z pitia kávy – dostanete zaručene!
Káva ani nedehydratuje, ani nemá nepriaznivé účinky na krvný obeh. Naopak! Vedci z Harvardu a singapurskej univerzity porovnali 36 prieskumov zaoberajúcich sa témou káva a zdravé srdce a došli k záveru, že najzdravšie srdce mali tí, ktorí pili denne tri až päť šálok. Až od deviatich šálok denne narastalo riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. Lekári z iných odborov navyše zistili, že káva chráni DNA a pečeň a znižuje riziko roztrúsenej sklerózy a Parkinsonovej choroby. Ten, kto kávu dobre znáša (nie je nervózny ani nemá problémy so žalúdkom) a môže aj po jej konzumácii spať, sa nemusí teda v jej pití nijako zvlášť brzdiť.
Spánok pred polnocou je najdôležitejší
Dôležité je iba to, aby ste v prvých dvoch až štyroch hodinách mohli spať nerušene. Nezáleží na tom, kedy to je. V prvých fázach hlbokého spánku sa totiž telo môže regenerovať. V tejto dobe sa zvyšuje produkcia hormónov a obnovuje sa imunitný systém. V druhej polovici spánku sa potom zase aktivuje mozog a zvyšuje sa krvný tlak. Správna doba na zaspanie teda závisí na individuálnej potrebe spánku – mnohí ľudia potrebujú len päť, iní deväť hodín v perinách. Podstatné je to, aby sme sa na druhý deň ráno cítili oddýchnutí.